O zemích

O zemích

Řecko

 Řecko je ideální prázdninová destinace, která málokdy zklame. Za pouhých 2,5 hodiny letu se ocitnete u prohřátých pláží pod blankytně modrým nebem. Od prvního okamžiku si můžete vychutnávat poklidný řecký životní styl, který na vystresované Středoevropany má neuvěřitelně blahodárný vliv.

Řecká kuchyně

Dovolená v Řecku je skvělou příležitostí k seznámení s místní gastronomií. Nikdy opravdu nepoznáte pravou řeckou kuchyni, pokud se budete stravovat jen v hotelové restauraci. Chcete-li zkusit, jak chutnají řecká jídla, zeptejte se, kam chodí jíst místní Řekové. Zpravidla se vyhýbají se velkým přístavním restauracím, kde je plno cizinců. V malé postranní uličce se vždy najde taverna s příjemným personálem, kde můžete poznat pravou chuť česnekového tzatziki, podávaného s lístky máty, rožněného masa a dalších specialit.

Tradiční řecká jídla

Mezi tradiční řecká jídla patří mousaka, nákyp s lilky, bramborami a mletým masem, zapečený v troubě s vrstvou sýrového bešamelu. Hodně oblíbená jídla jsou ladera – v podstatě zeleninová jídla, někdy doplněná masem. Patří k nim i zelenina plněná rýží a mletým masem – papriky, rajčata, lilky, cukety a dokonce i květy tykví. Při toulkách řeckými městečky na ostrovech Kos, Mykonos, Kréta nebo Rhodos vás určitě uchvátí vůně masa pečeného nad ohněm. Většinou půjde o  suvlaki, což jsou kousky jehněčího nebo vepřového masa navlečené na špejli.

Gyros jsou kousky masa odřezávané z velkého kusu jehněčího, vepřového nebo kuřecího masa, které se pomalu griluje. Gyros můžete dostat na talíři například s hranolky nebo vám ho mohou připravit do kornoutu z chlebové placky – pity.